Успенський піст триває два тижні, і лише у суботу та неділю дозволяється їжа з олією. Піст дуже строгий, такий як і Великий перед Пасхою.
Успенський піст встановлений перед великими святами Преображення Господнього та Успінням Божої Матері та триває два тижні, починаючи з 14 серпня. Звичай дійшов донині з давніх часів християнства.
Святий Симеон Солунський пише, що: «Піст у серпні (Успенський) заснований на честь Матері Божого Слова, яка, дізнавшись про Своє преставлення, як завжди подвизалася і постила за нас, хоча, будучи святою і непорочною, і не мала потреби в пості.
Особливо Вона молилася за нас, коли мала намір перейти від тутешнього життя до майбутнього, і коли Її блаженна душа мала через Божественний дух з’єднатися з Її сином. А тому й ми повинні постити і оспівувати Її, наслідуючи її життя і пробуджуючи її тим до молитви за нас.
Деякі, втім, кажуть, що цей піст заснований з нагоди двох свят, тобто Преображення та Успіння. І я також вважаю за необхідне спогади обох цих двох свят, одного — як освячення, що подає нам, а іншого — змилостивлення і клопотання за нас».
На період посту по понеділках, середах та п’ятницях наказано сухоїдіння. Вівторок, четвер — гаряча їжа без олії. У суботу та неділю дозволяється їжа з олією.
У день Преображення Господнього 19 серпня дозволяється риба.
Якщо Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня, припадає на середу або п’ятницю, тоді цей день рахується пісним, але можна вживати рибу.