Без рубрики
9 улюблених страв з дитячих садків

1. Сирна запіканка

2. Омлет

3. Картопляна запіканка з м’ясом

4. Гуляш з підливою

5. Тефтелі в соусі

6. Рибна запіканка

7. Суфле печінкове

8. Ліниві голубці

9. Картопля, тушкована з м’ясом

Ліниві голубці

Інгредієнти:

капуста 200 г

цибуля 1 шт

круглий рис 1/2 склянки

варене м’ясо 200 г

рослинна олія 1 ст ложка

сіль

Рис замочити в теплій воді на 15-20 хвилин. Цибулю пасерувати до прозорості. Додати порізану капусту і тушкувати під кришкою 10 хвилин на середньому вогні, періодично помішуючи.

Потім додати рис. Залити гарячою водою (або бульйоном) так щоб трохи прикрити рис, тушкувати ще 10 хвилин. Додати фарш з вареного м’яса. Для ніжності можна додати порізані яйця.

Картопляна запіканка з м’ясом

Інгредієнти:

Картопля 500 г

Яйця 2 шт.

Масло вершкове 60 г

Сметана 60 г

М’ясо 300 г

Цибуля ріпчаста 2 шт.

Сіль, перець

Картоплю очищаємо, відварюємо, зливаємо відвар, підсушуємо і розминаємо товкачем. У картопляне пюре додаємо яйця, масло, сметану, сіль, перець, все перемішати і збиваємо міксером. М’ясо відварюємо в підсоленій воді, пропускаємо через м’ясорубку.

Цибулю очищаємо, нарізаємо дрібними кубиками і смажимо на пательні з олією. Додаємо прокручене м’ясо, солимо, перчимо і смажимо до готовності. На змащене олією деко викладаємо половину картоплі, розрівняти і викладемо рівним шаром м’ясний фарш.

Накриваємо другою половиною картоплі, розрівнюємо, лопаткою наносимо малюнок. Деко з запіканкою ставимо в розігріту до 180 * градусів духовку і запікаємо до золотистого кольору. Готову картопляну запіканку з м’ясом нарізаємо на порції і подаємо на стіл зі сметаною або соусом.

Гуляш з підливою

Інгредієнти:

Яловичина (свинина, курка, індичка) — 0,5 кг.

Цибуля ріпчаста — 1 головка.

Морквина — 1 шт. (Можна без неї)

Борошно — 1 ст. л

Том. паста 1 ч.л

Можна сметану — 1 ст. л (у мене без неї)

Лавровий лист — 1 шт.

Сіль за смаком — 0.5 ч.л приблизно

Нарізати м’ясо на невеликі шматочки, злегка обсмажити (можна не обсмажувати, а відразу додати в м’ясо трохи окропу) і тушкувати разом з цибулею і тертою морквиною у власному соку на слабенькому вогні, трохи налити в каструлю оливкової олії.

Потім долити невелику кількість води. Ну скажімо, на півкіло м’яса склянку води. Тушкувати до готовності м’яса (тобто до м’якості). М’ясо повинно бути злегка прикрите бульйоном. Хвилин за 10 до готовності м’яса, посолити за смаком, покласти лавровий лист — 1 шт. і можна 3 шт. перцю горошком.

М’ясо буває різним. Тому час приготування може бути теж різний. Але як правило близько години, не менше (якщо це яловичина або свинина, а не курка) Готовність перевіряється ножем або виделкою. Потім розвести в половині склянки теплої води — 1 ч.л тому паcти, ст. ложку борошна і ст. ложку сметани (можна без неї, у мене без …).

Добре перемішати в склянці, щоб не було грудочок. Я це роблю завжди виделкою. Безперервно помішуючи гуляш, влити туди суміш. Гуляш на очах почне густіти. Тушкуємо трохи (хвилин 5-10) М’ясо готове. Якщо при тушкуванні вода википіла, можна долити її. І якщо раптом гуляш вийшов занадто густий, то можна теж розбавити окропом до потрібної густоти.

Можна хвилин за 10-15 до кінця тушкування м’яса додати тертий або тонко нарізаний без шкірки солоний огірочок. Це додасть страві пікантності. На гарнір макарони або картопляне пюре то можна теж розбавити окропом до потрібної густоти.

Тефтелі в соусі

Інгредієнти:

Фарш — 0.5 кг.

Рис — 1/2 склянки

Цибулина середня — 1 шт.

1 яйце

Сіль за смаком

Соус: Сметана — 1 ст.л

Борошно — 1 ст.л

Томатна паста — 1 ч.л.

1,5 склянки води

Рис відварити до напівготовності. Цибулю дрібно порізати, змішати з фаршем. Додати сіль за смаком. Дуже добре все перемішати. Сформувати невеликі тефтелі. Обваляти їх в борошні. Викласти на добре розігріту з рослинною олією пательню, бажано не дуже тісно один до одного, обсмажити з одного боку 3-5 хвилин. Акуратно перевернути і обсмажити з іншого боку.

Залити окропом приблизно до половини рівня тефтелей, додати солі і залишити тушкуватися. Борошно підсушити на пательні, додати сметану і томатну пасту, перемішати і розвести водою, що залишилася. Додати соус в тефтелі і перевірити на сіль. Накрити кришкою і тушкувати 10-15 хвилин на середньому вогні.

Омлет

Інгредієнти:

• Яйце (добірне) — 5 шт

• Молоко — 250 мл

• Сіль — 0,5 ч. л. •

Масло вершкове (для змащування форми)

У глибоку миску вилити молоко. Додати яйця і сіль. Добре розмішати, не збиваючи !!! Форму добре змастити вершковим маслом. Перелити отриману яєчно-молочну суміш у форму. Форму заповнювати не більше, ніж на 2/3, так як омлет підніметься. І поставити в попередньо розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин. Перші 15-20 хвилин духовку не відкривати. Готовий омлет розрізати на порції. На гарячий омлет викласти шматочок вершкового масла.

Сирна запіканка по ГОСТу

На одну дитячу порцію:

сир — 135 г,

крупа манна або пшенична

борошно — 10 г-12 г,

цукор — 15 г,

яйця — 4 г,

маргарин — 5 г,

сухарі — 5 г,

сметана — 5 г,

маса готової запіканки 150 г,

сметана — 30 г.

Протертий сир змішують з борошном або попередньо завареною у воді (10 мл на порцію) і охолодженою манною крупою, яйцями, цукром і сіллю. Підготовлену масу викладають шаром 3-4 см на змащену жиром і посипану сухарями форму.

Поверхню маси розрівнюють і змащують сметаною, запікають у духовці 20-30 хв. до утворення на поверхні рум’яної скоринки. При подачі нарізають запіканку на шматки квадратної або прямокутної форми і поливають сметаною.

Рибна запіканка

Інгредієнти:

Філе риби — 300 г

Молочний соус / Молоко (0,5 ст.),

Борошно (1 ч. л.),

Вершкове масло (1 ч.л.)

Сухарі панірувальні

Сіль — за смаком

Рибне філе відварити в злегка підсоленій воді. Час варіння 5-7 хвилин після закипання. Поки вариться риба приготуємо молочний соус. Рецепт тут. Форму для запікання змастити вершковим маслом і викласти невеликим шаром відварену, розмолоту виделкою, рибу.

У молочний соус додати яйце і добре перемішати виделкою або вінчиком. Полити отриманим соусом рибний шар, після чого зверху викласти ще один шар розмеленої риби і знову полити молочним соусом. Зверху рибу посипати сухарями і поставити в гарячу духовку випікатися при 180 градусах.

Час випікання в різних духовках коливається приблизно від 15-25 хв. Готова рибна запіканка може бути самостійною стравою на вечерю. А можна подати її з кашею або овочами.

Картопля, тушкована з м’ясом

Інгредієнти:

1 кг яловичини

1,5-2 кг картоплі

2 великих цибулини

3 морквини

3 ст. л. томат пасти (за бажанням)

М’ясо розрізаємо шматочками по два-три сантиметри, постаравшись звільнити його попередньо від жиру, плівок і сухожиль. Цибулю чистимо і ріжемо півкільцями. Картоплю чистимо і ріжемо трохи крупніше, ніж м’ясо. В казані, або каструлі з товстими стінками нагріваємо кілька столових ложок соняшникової або оливкової олії. Нагріваємо до серпанок. Кидаємо м’ясо і на великому вогні обсмажуємо його.

Нічого страшного, якщо м’ясо почне пускати сік і буде тушкуватися. Якщо м’ясо прилипне до денця або стінок казана, не хвилюйтеся, як підсмажиться, так само відпаде. Як посмажити — перемішайте, і після того, коли все м’ясо посвітлішає, кидаєте цибулю, знову перемішайте, зменшіть вогонь і тушкуйте хвилин 15. Якщо рідини не багато, долийте трохи бульйону або, якщо бульйону немає — водичку.

Поки м’ясо-цибуля тушкується, ріжемо моркву напівколами, і обсмажуємо її на рослинній олії. Як змінила колір — в казан її, а на місце морквини на пательню — картоплю. Картоплю намагаємося обсмажити з усіх боків до легкої золотистої скоринки. Кидаємо в казан, солимо, перчимо, перемішуємо. Якщо не вистачає рідини доливаємо так, щоб картопелька була майже повністю вкрита водою.

Накриваємо кришкою і на маленький вогонь хвилин на 40-50. За 15 хвилин до закінчення кидаємо три лаврових листки, щедру дрібку хмелі-сунелі, або будь-які спеції, що Вам подобаються і для пікантності пів чайної ложки червоного перцю. Перемішуємо акуратно, накриваємо кришкою і даємо решту 15 хвилин тушкуватися на маленькому вогні.

Закриваємо кришкою і залишаємо ще на 10-15 хвилин, настоятися, просочитися. Якщо не вистачає рідини доливаємо так, щоб картопелька була майже повністю вкрита водою.

Суфле печінкові

Інгредієнти:

Сіль за смаком

Молоко для замочування хліба

Масло вершкове, для змащення

Цибуля ріпчаста, невеликого розміру — 1 шт

Батон білий, пару шматочків

Печінка яловича — 500 г

Беремо печінку, промиваємо її і відварюємо майже до готовності. У мене невеликий шматочок був, я варила 30 хвилин (після закипання). Печінку виймаємо з води, змиваємо все непотрібне і даємо охолонути. Замочуємо шматочки батона в молоці. Чистимо цибулю.

Прокручуємо нарізану на шматочки печінку через м’ясорубку, то ж робимо з цибулею і розмоченим хлібом. Взагалі, в садку готують це суфле без цибулі, але я звикла її додавати для збагачення смаку. Солимо і все ретельно вимішуємо. Якщо фарш сухуватий, можна додати молока. Можна додати і вершкове масло, щоб було більш смачніше, особисто я ніколи його не додаю.

Викладаємо все в змащену олією форму. Ставимо в духовку і запікаємо при температурі 180-200 гр. до зарум’янювання верху (десь 15-20 хвилин). Верх готового суфле змастити вершковим маслом. Моя дитина дуже любить це суфле з соусом. Обсмажуємо цибулю на середньому вогні під кришкою, періодично помішуючи, хвилин 15.

Беремо 2 ст. л. сметани і 2 ч. л. томатної пасти, змішуємо в глибокій мисці, додаємо 1 ст. л. борошна. Все ретельно перемішуємо, додаємо води десь 300 мл, знову все перемішуємо і виливаємо в цибулю, помішуючи при цьому. Доводимо на вогні до загустіння. Соус готовий. Зверху можна покласти шматочок вершкового масла, щоб не утворилася плівочка.

Джерело

facebook