Здоровье
А ви знаєте, чому шкідлива халва? Розкриваємо всі секрети солодкого

Халва прийшла до нас зі Сходу і швидко прижилася в Росії. Багато хто вважає, що ці ласощі куди корисніше, ніж цукерки і тістечка.

І в цьому переконанні є частка істини. Але все ж халва може виявитися шкідливою і навіть небезпечною для здоров’я. Джерело

Корисні властивості халви

Халва має унікальну біологічну цінність. До її складу зазвичай входять насіння і горіхи – соняшник, арахіс, кунжут, мигдаль, фісташки, волоські горіхи.

Що містять велику кількість легкозасвоюваних амінокислот і поліненасичених жирних кислот, що грають важливу роль в обмінних процесах. Містяться в халву і протеїн, натрій, калій, кальцій, мідь, магній, залізо, цинк, фосфор, вітаміни A, Е, В1 і В2.

Всі ці речовини і елементи активно сприяють омолодженню й оздоровленню організму, позитивно впливають на стан нервової, кровоносної та інших систем.

Але якщо з одного боку такий склад корисний, з іншого він може бути небезпечний для людини.

У халву багато цукру, жиру і калорійних компонентів

Це означає, що зловживання продуктом загрожує набором ваги, діабетом і іншими «принадами». В цьому плані халва нітрохи не корисніше тістечок.

Читайте також: Назвали простий напій, здатний oчиcтити печінку

Халва погано перетравлюється

Вона відноситься до продуктів важким для травлення, може викликати важкість у шлунку, гіркота в роті, нудоту, дисфункцію кишечника.

Її не рекомендується їсти людям, у яких проблеми зі шлунком і печінкою.

Халва сприяє розвитку карієсу

Вона дуже «любить» застрявати в зубах, і якщо лінуватися чистити зуби або хоча б ретельно полоскати рот після вживання в їжу халви, то ви дуже скоро станете постійним клієнтом стоматолога.

Халвою можна oтpyїтися

При правильному зберіганні халви все її корисні властивості зберігаються.

Але от якщо ви зберігаєте її в теплому місці або в холодильнику, але занадто довго, то що входять до складу халви жири і масла окислятся, і вона може перетворитися на cмepтeльну oтpyту.

Халва може містити алергени

До складу халви можуть входити компоненти, на які у тієї чи іншої людини алергія. Наприклад, зустрічається чимало людей з алергією на арахіс.

Якщо людина з’їсть хоча б трохи такої халви, він може навіть пoмepти.

До складу халви можуть входити генномодифіковані і ненатуральні компоненти.

Особливо високий шанс роздобути продукт з ГМО, якщо він містить імпортні інгредієнти – наприклад, кунжут або тростинний цукор.

Також до складу халви можуть входити трансгенні жири, хімічні смакові добавки, підсолоджувачі, консерванти, різні барвники та ароматизатори.

А недавно в зразках соняшникової та горіхової халви виявили надлишок кадмію, що є важким металом.

У будь-якому випадку є халву в великих кількостях не рекомендується.

А любителі можуть приготувати її в домашніх умовах тільки з перевірених компонентів. Рецепти домашньої халви легко знайти в інтернеті.

facebook