Червоний буряк: коли збирати аби він стояв всю зиму

Без буряка не обходиться жодна господиня, бо він і смачний, і корисний, а борщ – то святе. Якщо у вас на присадибній ділянці росте буряк, а ви тільки починаєте господарювати і не знаєте, коли його викопати, то відповіді тут.

Найперше слід знати, який саме сорт буряка ви посадили і коли його треба копати.

Справа в тому, що різні сорти мають не лише різні смаки, а й термін зберігання. Тому, коли ви зарано викопали буряк, він не лише не буде мати тих смакових властивостей, на які ви розраховуєте, але й швидко псується.

Ранні сорти не призначені для довгого зберігання. Їх викопують з кінця липня і ви можете бачити, що гичка в таких буряків ще зелена. Їха варто використати за декілька тижнів. Що ж стосується середньостиглих сортів, то вересень – пора для їхнього викопування, інакше ви втратите урожай.

Ранні буряки з моменту висаджування дозрівають за 50-80 днів, тоді як середньої стиглості – за 80-110 днів. Тому ви приблизно можете знати, що ви садили і коли вам його викопувати.

Слід памятати, що єдине, що шкодить буряку – це заморозки, тому, якщо їх немає, то буряк може набиратися цукру до середини жовтня.

Фахівці кажуть, що буряк може перенести заморозки до температури -4 градуси за Цельсієм. Але, коли температура паде нижче цього показника, то не слід ризикувати.

Коли ви збираєте урожай з грядки, то слід очищувати від глини зворотньою стороною ножа, щоб не пошкодити овоч, бо інакше, сік буде витікати, а буряк зсихатися. Залишайте гичку приблизно в 1 см. Розсортуйте буряк на добрий і пошкоджений, щоб знати, який використати швидше. Зберігати в темному і сухому місці.

Фото: