Четвергова сіль — це особлива, темного кольору сіль, що завжди зберігалася в будинках у наших бабусь. Готували її до Чистого четверга, додавали в їжу і не тільки.
Для чого потрібна четвергова сіль? Споконвіку — чоловік сім’ю захищав, а жінка — оберігала.
Знали господині, як на ворота підвісити букетик полину, щоб у будинок не ввійшла погана людина і яким кінцем поставити віник у кутку, щоб гроші з дому не зникали.
Але був у берегинь особливий амулет — чорна сіль. Її тримали у кожному домі від недуг та інших напастей.
Сільничку чорної солі тримали по центру столу — щоб у хаті був достаток.
Перед далекою дорогою маленьку подушечку з четверговою сіллю приколювали до одягу — щоб у дорозі не спіткало лихо.
Красуні підсолювали воду для вмивання — щоб бути ще красивішими.
А якщо між подружжям траплялися непорозуміння, то таку саму подушечку клали в ліжко — вірили, що до примирення.
І, звичайно ж, щоб благополуччя не оминало сім’ю стороною, чорну сіль розсипали по кутах будинку, у дворі, коморі та у хліві із худобою.
Тримали цей цінний оберіг за іконами як предмет великої святості.
Четвергова – значить зроблена в четвер. Не в простий четвер, звичайно, а в Чистий Четвер, що на Страсному тижні перед Великоднем.
Жінки прокидалися рано-вранці. Спочатку начисто прибиралися в будинку і тільки тоді бралися готувати чисту четвергову сіль. Обов’язково треба було встигнути зробити її до заходу сонця.
Як приготувати чудо-сіль?
Містична сіль-оберіг, це по суті своїй прожарена до вугілля звичайна сіль із травами або просто з житнім борошном. Так що цілющі властивості четвергової солі цілком зрозумілі і виправдані. Адже і в сучасному світі активоване вугілля використовується як сорбент.
А робили так:
Брали 1 кг великої солі, змішували з пучком цілющої трави – полином, материнкою, приблизно 200 г . Туди ж додавали окраєць розмоченого у воді житнього хліба і перемішували. Висипали все це в чавунну сковорідку і ставили в піч на вугілля на кілька годин, доки сіль не почорніє.
В умовах міської квартири чорну сіль четвергову можна приготувати в духовці, висипавши на деко.
Витрачати сіль потрібно протягом року і використати всю до наступного Великодня.