Поради
Чому влітку не варто “налягати” на фруктово-ягідні соки: своїми рекомендаціями ділиться Світлана Фус

Чому влітку не варто “налягати” на фруктово-ягідні соки: своїми рекомендаціями ділиться Світлана Фус

Фруктово-ягідний сезон вже розпочато. Саме влітку, коли дозрівають свіжі солодкі плоди, люди активно додають такі продукти у свій раціон.

Але в тому, який насправді вплив на організм здійснюють ягоди та фрукти і скільки їх можна вживати потрібно розібратися. Порадами, що до цього, поділилась відома українська дієтологиня Світлана Фус (dietolog.fus) на своїй сторінці в Instagram.

Фрукти і ягоди, мабуть, більш улюблена, порівнюючи з овочами рослинна їжа восени і влітку. Вони, як і овочі, містять і вітаміни з мінералами, і воду, і аскорбінову кислоту з антиоксидантами, і харчові волокна. Але фрукти-ягоди солодші.

Саме вміст простих вуглеводів – глюкози і фруктози, які і дають цю солод, обмежує їхню кількість у щоденному раціоні.

Пояснення просте:

Чим більше простих вуглеводів в нашому харчуванні, не важливо, з якого джерела надходять, – тим більша ймовірність перетворення їх в жири. А жири, як відомо, відкладаються в депо, що не тільки збільшує розмір нашого одягу, але і шкодить нашому здоров’ю.⁣⁣

Тому експертка не рекомендує захоплюватися фруктово-ягідними соками.

По-перше, кількість простих вуглеводів у склянці фруктового соку більша, ніж можна отримати з рекомендованої денної норми фруктів. Наприклад, з одного яблука можна отримати 50-70 мл соку, тому в склянці соку буде не одне яблуко. Особливо, якщо в сік ще й з вмістом цукру.

По-друге, під час приготування соку з фруктів і ягід видаляється цінна частина – харчові волокна. Влітку куди корисніше вживати смузі з суміші овочів і зелені з невеликим додаванням фруктів-ягід.⁣⁣⠀

Їсти можна будь-які фрукти і ягоди. Важливо знати міру. Співвідношення овочів і фруктово-ягідної частини під час збалансованого харчування має становити приблизно 2:1. Якщо норма овочів – 400 – 500 г, то фруктів-ягід можна з’їсти 200 – 250 г.⁣⁣

Варіант полуничного смузі від Ірини Шабанової (cookingwithlove_18). Ідея опублікована на сторінці в Instagram.

Вам знадобиться:

полуниця – 150 г

вершки 15% – 50 мл

Готуємо так:

1. Усе збити блендером.

2. Налити смузі у склянку.

3. За бажанням можна додати 0,5 ч.л меду.

Фото ілюстративне

You cannot copy content of this page