Двадцять сім цінних порад з книги “Щоденник свекрухи”. Адже всі ми – якщо не свекрухи, то неодмінно невістки

1. У неї (невістки) теж іноді болить голова і бувають “ці” дні. Як колись були у тебе.

2. Вона – чиясь дочка. Вихована іншою жінкою і, можливо, в інших традиціях. Які не завжди збігаються із засадами і традиціями твоєї сім’ї.

3. Пам’ятай свої косяки і помилки! Це зараз ти печеш тришарові пироги і квасиш капусту з журавлиною. А свою першу курку ти зварила з усім, що було у неї всередині!

4. До речі, не всі вважають, що пилососити треба кожен день і що здавати сорочки в пральню – такий вже великий гріх!

5. Пам’ятай – твій син далеко не ідеал! Ти ж сама про це розповідаєш подружкам і мамі! Він – ледачий, не дуже акуратний (засохлі огризки і шкарпетки під ліжком). І до того ж дещо розпещений. Тобою, до речі.

6.Ти теж завжди хотіла, щоб твій чоловік заробляв більше. (І це теж не подобалося твоїй свекрусі).

7. Ти – будемо відверті – теж “крутиш” чоловіком. Як і всі розумні жінки.

8. Не приїжджай до них без попередження. Хіба ти любиш, щоб тебе заставали зненацька?

9. Не питай, що вона приготувала на вечерю. З голоду не впадуть, не сумнівайся. Навіть якщо зварять пельмені. Як ви в молодості, бувало.

10. Роби їй компліменти, захоплюйся її зачіскою, новими туфлями і сукнею. Говори їй частіше, що вона добре виглядає. Для сина ти найперший авторитет, і він завжди прислухається до твоїх слів.

11. Хвали її приготування, запитай рецепт нового салату. Вчитися новому ніколи не пізно. Навіть такій чудовій кулінарці, як ти. І ти завжди будеш бажаним гостем в її будинку.

12. Не підтримуй її критику на адресу твого сина. Розведи руками – сама вибирала! Я його тобі не нав’язувала. Коротше, “бачили очі, що купували…”

13. Не даруй їй те, що сподобалося тобі. Ви з різних поколінь, і ваші смаки не зобов’язані збігатися. Пам’ятай, гроші – найкращий подарунок. Нехай купить те, що сподобається їй, і згадує тебе з вдячністю. І будь вдячна за її подарунок – будь-який. Повторюю, ваші смаки не зобов’язані збігатися. А вона напевно намагалася.

14. Захоплюйся блакитним лаком на її нігтях і джинсами з дірками. (Згадай свої картаті штани з бахромою і латками і фіолетові тіні на повіках).

15. Не будь безапеляційна. Всі мають право на свою думку. Ти ж, врешті-решт, терпляча й інтелігентна людина. Або дуже до цього прагнеш.

16. Ти – делікатна і коректна жінка. Якщо хочеш дати пораду, почни зі слів: “Знаєш, а мені здається …”

17. Всі мають право на поганий настрій. Не тільки ти і твій син.

18. Роби знижку на її молодість. Не будь злопам’ятна – в цьому головна мудрість життєвого досвіду, якого у тебе в надлишку. Пам’ятай, образи руйнують!

19. Не критикуй її синові. Поки він в образі, він підхопить твої слова. А потім вони помиряться. І його будуть дратувати твої критичні і різкі висловлювання на її адресу.

20. Дай їй можливість на самовизначення й ідентифікацію. Вона – особистість. І має на це право.

21. У будь-якому конфлікті не займай нічию сторону. Тільки сторону справедливості. Так буде чесно.

22. Постарайся її полюбити. Адже вона – рідна людина. Частина твоєї родини. І мати твоїх обожнюваних онуків!

23. Подумай про свої перспективи. Про старість, наприклад. Адже все повертається бумерангом і окуповується сторицею. Користь? Ні, розсудливість! Кривити душею я зовсім не пропоную.

24. Розставляє пріоритети. Як колись не робила твоя свекруха. І дуже, до речі, ускладнила цим твоє з чоловіком життя. Не будь нудною! Адже ти не терпиш зануд! У кожної з нас своє вогнище інквізиції і, довгий, як товарний склад, список претензій і образ один до одного. Нехай її список буде коротшим від твого. І жіноча доля – легша.

25. Ти просто зобов’язана бути з нею в хороших стосунках! Адже від цього залежить душевне і фізичне здоров’я твого сина! Геть амбіції! Ти – благородна людина. Так вважають усі оточуючі.

26. Не вимагай назвати внучку в честь твоєї бабусі. У твоїй невістки була своя бабуся. До речі, свого сина ти назвала всупереч проханням рідні чоловіка, пам’ятаєш?

27. Всі ми – непрості люди. Зі своїми звичками, вихованням, освітою, походженням, рівнем культури. Зі своїми смаками, уподобаннями, здоров’ям і наявністю “тарганів” в головах. Дорогі свекрухи! І дорогі невістки! Поважайте одна одну! Якщо вже не змогли полюбити …

Адже всі ми – якщо не свекрухи, то неодмінно невістки.

І ще. Пам’ятай! Будь-яка невістка може стати “колишньою”. Погана невістка – ще не вирок і не кінець життя! Комусь пощастило не з першого разу. Буває.

І останнє. “Поки ми не задоволені життям, воно, як відомо, проходить”, – сказав один мудрець. “І ще насміхається над тобою”, – додаю я.

За матеріалами.

Фото – ілюстративне.

You cannot copy content of this page