П’ятниця – найскорботніший день Страсного тижня: що категорично не можна робити в день розп’яття Христа

П’ятниця – найскорботніший день Страсного тижня: що категорично не можна робити в день розп’яття Христа

Страсна п’ятниця 2022 року в православних християн випала на 22 квітня. Це найскорботніший день Страсного тижня, коли віряни згадують про страждання та хресний відхід на небеса Ісуса Христа, а також про зняття його з хреста та поховання.

У Страсну п’ятницю слід дотримуватися суворого посту та інших обмежень.

Історія Страсної п’ятниці

Як зазначено в Євангелії від Івана, у п’ятницю Син Божий Ісус Христос постав перед судом Понтія Пілата і був виданий ним на розп’яття.

Таке покарання вважалося найганебнішим у євреїв. Засуджені до розп’яття страждали від сильної спраги та болів. Спасителя розіп’яли на хресті на горі Голгофі, а через два дні, в неділю, він воскрес.

Що можна робити в Страсну п’ятницю – традиції

У храмах у Страсну п’ятницю відбувається особливе богослужіння, під час якого виносять плащаницю – зображення Ісуса Христа у труні. До цього моменту не можна пити та їсти, а після цього дозволені лише хліб та вода.

Цього дня християни також моляться про захист від ворогів, прощення гріхів та спасіння душі. Вважається, що з храму потрібно принести додому дванадцять свічок – їх розставляють по всьому дому і дають догоріти до кінця. Це нібито віщує щастя та благополуччя протягом року.

Що не можна робити в Страсну п’ятницю

У день розп’яття Ісуса Христа не можна їсти та пити до виносу плащаниці, працювати по дому та на землі, брати участь у будь-яких розвагах, сміятися, а також займатися косметичними процедурами.

Багато хто вважає, що в Страсну п’ятницю не можна випікати паски. Церква зазначає, що чітких приписів щодо цього немає, проте домашніми клопотами не варто займатися замість відвідин богослужіння.

Фото з вільних джерел

You cannot copy content of this page