У нашій кухні, як і в східній, панує часник: куди його тільки не додають – в плов, в суп, з ним приготують гострий соус або приправлять м’ясні страви.
Користь часнику відома давно, і це один з головних продуктів, який завжди повинен бути під рукою. Однак не всі вміють його зберігати.
Зберігання часнику – справа непроста. У правильних умовах, у великій кількості, він може зберігатися до наступного сезону. В іншому випадку він почне гнити або проростати.
Як зберегти часник на всю зиму
Корисні властивості часнику в першу чергу обумовлені тим, що він цибулинний і зберігає в собі багато поживних речовин, щоб в майбутньому з нього проросла рослина.
Тому, як тільки часник починає проростати (відбувається це в основному через високу вологість), кількість вітамінів починає стрімко зменшуватися. Він стає м’яким, несмачним і швидко псується. Часник, який почав проростати, їсти не можна.
Перед зберіганням часник слід ретельно перебрати, видаливши всі головки з цятками, порожнечами і потемніннями – їх потрібно зберігати в холодильнику і відразу ж вживати в їжу.
Якщо такого часнику вийде велика кількість, його можна відразу очистити, нарізати і заморозити в морозилці. Коли вам знадобиться, просто киньте кубик на сковороду, і у вас буде свіжий часник.
Старовинний спосіб зберігання
Ще до винаходу холодильників часник плели в коси і розвішували в прохолодному і темному місці – на горищі або в підвалі.
Так ви можете зберігати часник місяцями, не боячись, що він проросте, але як бути, якщо умови не дозволяють зберігати часник таким чином вдома або в квартирі?
Спалити коріння
Свіжозібраний або куплений часник завжди має коріння. Так, воно не дуже помітне, але саме ця міцна основа відповідає за те, проросте часник чи ні. Для цього його потрібно спалити сірниками, запальничкою або навіть газовим пальником. Краще це робити на вулиці або при відкритому вікні на кухні.
Закопати в сіль
Для цього способу знадобиться ящик або трилітрова банка. Насипати сіль шарами в черзі з головками часнику і щільно закрити. Часник довго залишається свіжим, але не може згнити і прорости: здається, що він законсервувався в солі.
Ще один спосіб захистити часник від вологи – використовувати замість солі тирсу, зерно, золу або борошно, якщо верхній шар сипучих продуктів становить не менше 2 см.
Розплавлений парафін
Садоводи давно користуються перевіреним часом народним методом занурення свіжозірваного часнику в розплавлений парафін і дають йому стекти і затвердіти. Запечатаний таким чином продукт не міг втрачати вологу і довго був соковитий, але не псувався.