– Ти, що серйозно сам кросівки миєш? – дивиться зі щирим здивуванням на мене товариш, – А дружина тобі тоді навіщо? Це ж вона повинна робити. Ти чого?

Я бігаю щоранку. Так, одного разу зустрів свого знайомого, який теж обожнює бігати.

Привіталися і той зразу оглянув мене з ніг до голови. Звернув увагу на мої жовті кросівки та сказав:

— Так, хороші! Тільки брудно зараз. Хоча у тебе є, кому їх мити.

— Ти про що? — уточнюю.

— Ну ти ж не один живеш, — усміхається. — Дружина кросівки миє.

—Ні, – кажу, – вона їх не миє, це роблю я.

На що той здивовано відповідає:

— Дивно. Такі речі дружина повинна робити.

Ця фраза «дружина повинна» мене діймає ще з дитинства. А найцікавіше, коли чоловіки ще перелічують: готувати їжу, ходити в магазин, мити посуд, прасувати одяг, витирати пил, займатися з дітьми, солити огірки та таких пунктів ще з десяток. І найголовніше, що в кінці такого неперевершеного дня, вона має посміхатися чоловікові та повторювати:

— Який ти в мене молодець.

Цей список викарбуваний в голові багатьох чоловіків. Отже, дружина нічого не повинна. Дівчинка не з’являється на світ з мішком майбутніх обов’язків. Дружина нічого не винна, нікому, абсолютно. Я вважаю, що жінка це може робити, коли сама має бажання. Але безсила та втомлена дружина, яка от тільки прийшла з роботи, не повинна мити посуд чи готувати, бо її чоловік так собі вважає правильним.

Скажімо, моя перша дружина дуже любила і вміла готувати. Ну я тільки радів, адже страви дійсно були на вищому рівні. А моя друга жінка не вміла готувати. Я ж ні в якому разі не спонукав її це робити. Готував сам або замовляли. І я розлучився з ними зовсім не через те, що вони щось не робили зі списку. Там були інші причини, про які зараз не хочу розповідати.

Так, я вже в третьому шлюбі. Дружина добре готує, але їй, наприклад, не надто подобається мити підлогу і  сантехніку. Які питання? Це роблю я. Чоловіки повинні зрозуміти, що щаслива сім’я — це компроміси, обов’язки по дому повинні справедливо розділятися між обома.

Звичайно, якщо чоловік цілий день працює, а жінка просто сидить вдома, це інша справа. Але якщо ви двоє ввечері приходите з роботи, то домашні турботи повинні лягати на плечі обидвох. Як тільки нормальна жінка чує оте одвічне «повинна» — їй хочеться перевірити на міцність чоловікову голову. У відносинах ніхто нікому нічого не повинен. Ви маєте йти на добровільні компроміси заради щастя іншого.

Передрук без гіперпосилання на hot-news.com.ua – заборонено.

Головна картинка – pexels.

You cannot copy content of this page