У неділю вранці на Таниному подвір’ї на все село вигравали музики. А дівчину під гіркі весільні пісні вдягали у вельон. Мати радісно благословила доньку, хоч не розуміла, чого дитина така зажурена, куди подівся її дзвінкий сміх. Хоч би не заслабла? А коли у двір під весільний марш зайшли гості молодого, всі замовкли

– Доцю, яку думу гадаєш? – усміхнулася мама до Тані, яка нічого не їла, а зажурено дивилася у вікно.

Дівчина важко зітхнула, мить помовчала, ніби роздумуючи, чи відкривати матері таємницю. А тоді зізналася:

– Не знаю, якого жениха вибрати.

За матеріалами – “Вісник.К”.

Два кавалери запропонували заміж

Мати від здивування перестала сьорбати борщ. Ну, нічого собі! Знала, що дочка зустрічається з Миколою – бідовим сільським хлопцем. Головне – люблять один одного, а там, дивись, у радості і повазі наживуть багатство. Тому доччині слова про ще одного залицяльника геть збили з пантелику.

– Який ще кавалер? – стурбовано перепитала.

– Та клеїться до мене внук баби Мані, він з Луцька. Юристом працює.

– Отой на шикарній машині? – ошелешено протягнула.

– Так. Але він мені не до душі, – скривилася Таня. – Рудий. Якийсь вайлуватий. Соромиться у клубі підійти, хоча видно, що очей з мене не зводить. Ото вчора провів додому, всю дорогу мовчав. А вже біля воріт, знаєш, що сказав?

– Що?

– Каже, виходь за мене заміж.

– Заміж?! – мама знову здивувалася. – А не зарано?

– Та мені все одно. От Кольку люблю. Він теж заміж кличе. З ним весело. І в компанії говорить, і весь час сміється. А скільки анекдотів знає!

– Ну, анекдотами жити не будеш.

– Ой, мамко, скучна ти, – зітхнула Таня, підперши обличчя руками. – От і думаю, кого вибрати.

– Добре думай.

Жінка помічала, що Таня літала по хаті як на крилах, коли дзвонив Колька. Лише поманить пальцем, і вона вже бігла стрімголов за ним хоч на край світу. А коли бачила, що у двір входить рудий Толик, аж сердилася, губу закопилювала. Мати дивилася на все те, і серце краялося від розпуки. Зі свого досвіду знала, що, певно, ліпшої партії, ніж внук баби Мані, не знайти. Спокійний, врівноважений, а тепер вже й при посаді у прокуратурі.

З таким чоловіком дочка би зажила: вже машину має, скоро як молодому спеціалісту дадуть квартиру. Буде дитина як сир у маслі кататися. А з іншого боку – любить Таня того Кольку. І ніби теж хороший хлопець, роботящий, але якийсь несерйозний. Пообіцяє – і не прийде на побачення, бо з хлопцями заграється у карти. Розуміла, що навряд чи буде заможно жити дочка за таким хлопцем. Але що вдієш – любов. Тому і не втручалася, щоб потім Таня все життя її не кляла.

Минув місяць часу. Таня готувалася до весілля, яке мали гуляти через тиждень. Таки з двох кавалерів вибрала веселого і компанійського Кольку, за яким спокій втратила. А той рудий Толик мав бути за старшого свата, бо з дитинства дружив з Колькою. Як не відмовлявся, але Таня впросила.

Усі витрати на гостину взяли на себе батьки дівчини. Бо наречений був сиротою, мати – колгоспниця: чим могла допомогти? Пообіцяла лише, що від них буде лише кілька гостей.

– Вибачайте, свахо, нема за що весілля робити, – скрушно розводила руками.

Танина мати не сердилася, бо розуміла, яке то вдовине життя. Якби її не взяв заміж теперішній чоловік, то хто зна, як би вони з Танею виживали. А так, дякувати Богу, все у них добре, вона – бухгалтер, чоловік – голова колгоспу.

Напередодні весілля, у суботу, в хаті пеклося, варилося, молода приміряла сукню, з дружками обговорювали конкурси. А коли до Тані подзвонив наречений Колька, вона раптом спохмурніла.

– Ти глуз втратив? – промовила крізь сльози і поклала трубку. Нічого не сказавши подружкам, уся чорна вибігла з хати. Бачили, що довго на дорозі розмовляла з нареченим, але про що – ніхто не знав.

***

У неділю вранці на Таниному подвір’ї на все село вигравали музики. А дівчину під гіркі весільні пісні вдягали у вельон. Мати радісно благословила доньку, хоч не розуміла, чого дитина така зажурена, куди подівся її дзвінкий сміх. Хоч би не заслабла?

А коли у двір під весільний марш зайшли гості молодого, всі замовкли. Попід руки дружки вели замість Кольки рудого Толика. Матері здалося, що відніме ноги. Нічого не розуміла: що сталося?! Що робиться?! Чи вона глузд втратила, чи то їй сниться?! Але це не сон. Молодим справді був юрист Толик, а за ним, спираючись на палицю, шкутильгала стара Манька. Таня ж, ніби нічого не трапилося (певно все наперед знала!), спокійно, без подиву чіпляла новому нареченому квітку. Щоб не баламутити гостей своєю поведінкою, мати з батьком теж спокійно, наче так і годиться, поблагословили молодят.

Коли весіляни у шалаші понаїдалися, понапивалися, мати вибрала момент, щоб поговорити з дочкою.

– Що то за комедія? – прошипіла.

– Не чіпайте мене. Я виходжу заміж за Толика.

Ото й уся мова.

А увечері, коли розділили коровай і гості врешті порозходилися, Таня зачинилася наодинці з матір’ю. Плачучи розповіла речі, які не вкладалися у материнську голову. Колька напозичався грошей, щоб купити собі мопед. А віддавати було нічим. Коли вони приставили йому нoжа, у нього визріла «геніальна» ідея. Віддати Таню Толику. Той здивовано вислухав пропозицію і мовчки відрахував потрібну суму. Відтоді Кольку ніхто у селі не бачив. Він подався на північ до свого дядька, який давно там працював. А мати його незадовго відійшла у засвіти, не витримaвши такого сорому.

***

З того часу минуло двадцять літ. Чутки про Кольку доходили і до села. Подейкували, що він тричі був одружений офіційно, а скільки мав співмешканок – годі злічити. Заробляє великі гроші, але розпускає їх наліво-направо. Має й дітей, але не глядить їх, добре, коли якусь сотку тицьне.

А Таня щасливо усі ці роки прожила з рудим Толиком. Він дослужився до прокурора області. Тішаться двійнятами. Таня тепер і не уявляє, що могла вийти заміж за того, який її проміняв її на мопед. Бо кращого чоловіка за її Толика на світі більше немає.

Автор – Юлія ШЕВЧУК.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page