Знайома ситуація? Я теж недавно стикнулася з таким, як недавно – пів року тому. Магазини закриті, за хлібом черги і не всім вистачає. З моїм щастям, переді мною в годинній черзі забрали останній буханець. А мої хліб люблять – страшне. На поміч став інтернет – там я й надибала на рецепт лавашу без дріжджів. Господиня з мене не аж на всі 100%, тому і у вас вийде.
Інгредієнти:
200 мл гарячої води (не кип’яток, але дуже гарячої)
350 гр муки ( 3-4 ложки для підмішування)
½ чайної ложки солі
Приготування:
1. В дуже гарячій воді розвести сіль, якщо на ваш смак вода буде не надто солена – додайте ще солі. Далі висипаємо в цю гарячу воду муку. Наголошую, що вода має бути дуже гаряча, але не кип’яток. Починаємо вимішувати тісто так, щоб воно не липло до рук. Якщо ви бачите, що тісто прилипає – додаєте ложку солі і далі місите, тут, головне, не переборщити з мукою. Якщо тісто трішечки липне – не забивайте його остаточно, як на пироги, а поставте на пів години під рушник чи харчову плівку.
2. Дістаємо тісто з-під рушника –воно має стати дуже пухким і м’якеньким. Ділимо його на дві половини і потім ще ділимо на частинки, в залежності, якого розміру у вас деко в духовці. Зазвичай, виходить 8-10 круглих коржів. Формуємо кульки, запихаючи краї до середини – вийде ідеальна кулька, не варто скочувати її в руках. Кульки злегка обсипаєте мукою аби вони не зліпалися одна в одну і знову ставите під рушник на хвилин 10.
3. Дістаємо кульки і розтачуємо до потрібної нам форми, підсипаючи стіл мукою, щоб вони не прилипали. Тут вже можна не жаліти муки. Готове тісто можете одразу ставити в духовку, оскільки воно дуже швидко печеться – 2 хвилини і за цей час ви встигните розтачати іншу кульку. Або хтось один розтачує, а інший ставить в духовку. Можна й розкладати готові плястерки на тканину по кухні, якщо у вас є місце, бо у мене немає. Отож, в розігріту до максимуму духовку ( 250 градусів у мене) ставимо лаваш на розігріте деко. Все дуже гаряче, тому акуратно розпростріть тісто, бо як ви його покладете –так воно й запечеться. Залишаємо на 2 хвилини.
4. Приготуємо місце для зберігання готового лаваша. На рушник ставимо змочений в воді ще один рушничок чи пеленку і в нього загортаємо гарячий з духовки лаваш. В цю мокру тканину ви маєте поскладати всі випечені лаваші.
5. Дістаємо лаваш з духовки, кладемо на мокру тканину і змочуємо лаваш звичайною водою з обох боків та загортаємо в мокру тканину. Таким чином, лаваш через пів години стане мякеньким і ніжним. Таку процедуру проводимо з кожним коржем.
6. Через пів години дістаємо лаваші з полотна – вони вже м’які та ніжні. Щоб вони й далі не засихали, їх слід зберігати в поліетиленових пакетиках максимум 3-4 дні.
Смачного!
Фото pixabay