“Візьмеш цибулину, щоб покришити в суп, а вона м’яка, розріжеш — поміж здорових лусочок видно смужки бруднувато-жовтого кольору, наче запарені”. Знайомо?

Зима ще навіть не починалася, а деякі господині нарікають, що вже гниють цибуля і часник. А найгірше, що з часом гнилизна розповсюджується і охоплює всю цибулину цілком.

Дуже важливо, в якій стадії зрілості була зібрана цибуля. Недостигла більше піддається захворюванню.

Як порятувати вирощене? Передусім — часто перебирати цибулю, вибраковуючи м’яку, або ж пустити її на переробку.

Недостиглу слід ґрунтовно просушити на грубці. Спершу прогрівають при температурі 40-42ОС (так витримують до 12 годин), потім досушують при температурі 30-35ОС.

Відсирілі цибулини починають сушити за меншої температури, інакше відбудеться запарювання. Цибулю-сівок зберігають в опалюваному приміщенні або в льосі чи підвалі.

Часник, окрім того що потребує перебирання (миршавий і пожовтілий — геть), можна спробувати порятувати з допомогою такого прийому: обрізати стебла, якщо вони ще не обрізані, а корені обпалити на вогні свічки або на газовому пальнику. Так він зберігатиметься до тепла.

Надалі, щоб часник краще зберігався, подбайте про оновлення посадкового матеріалу.

За матеріалами: ДГ.

Фото: pixabay.