“Я чекаю поки мої заговорять українською і тоді я почну”: Аніта Луценко впевнено відповіла на питання, чи буде вона, російськомовна, переходити у такий важкий для України час, на державну мову

“Я чекаю поки мої заговорять українською і тоді я почну”: Аніта Луценко впевнено відповіла на питання, чи буде вона, російськомовна, переходити у такий важкий для України час, на державну мову.

Аніта Луценко висловила свою позицію щодо мови.

Телеведуча теж у списку тих, хто прямо зараз змінює свої звички на ті, від яких залежить майбутнє України.

Аніта Луценко зважилась на щирий пост про свій досвід переходу на українську мову.

Так, зірка розповіла, що ніколи не вивчала російську мову у школі, а от все її оточення було російськомовним. Проте, вона час від часу пробувала говорити державною мовою. Але сама вiйна стала головною мотивацією:

“У якомусь році я стаю ведучою “Зважені та щасливі” українською! І я в захваті! Я ходжу на тренування мови, вимови, позбуваюсь руcизмiв. Завдання – 4 місяці розмовляти українською щодня, щоб налаштувати артикуляційний апарат, позбутись русuзмів. Я готова перейти, але ніхто в оточенні не відповідає мовою.

Ідея сходить нанівець. Бо словниковий запас вже більший російською і виражати емоції в моменти відчаю простіше російською. Вiйна. І я розумію , що прийшли “рятувати” мене – російськомовну! Я чекаю поки мої заговорять українською і тоді я почну, так само говорять і усі мої друзі… немає з ким говорити… тож я вирішила бути тією першою серед своїх”.

Хоча, як і для всіх, хто пробує щось нове, для Аніти це непросто. Але вона вірить, що ми вже не будемо такими, як раніше. І не маємо бути:

“Так, я іноді переходжу на російську. Іноді навіть через одне речення! Іноді українськими буквами пишу російські речення. Але мені так краще! Зміни – це завжди не швидко. Як і у схудненні. Я проти цькування тих, хто не говорить, кожен має право говорити як хоче – бо ми ж вільна нація! Але так! Якщо мій приклад когось надихне – я буду щаслива. Не цькувати, а надихати! Мій вибір”.

Фото – скріншот з відео

You cannot copy content of this page