Великий піст завжди триває 48 днів та має суворі правила щодо харчування, для тих хто його дотримується. Отже, важливо знати, які продукти можна вживати та в які дні.
Кожен тиждень Великого посту присвячений якійсь події або святому.
Отже, які продукти дозволено вживати під час Великого посту.
Забороняється вживати будь які продукти тваринного походження. Дозволяється лише рослинна їжа. Однак, можна урізноманітнити свій раціон під час посту. На щастя, зараз є багато замінників продуктів тваринного походження, починаючи від молока і до бургерів.
Дозволяється їсти овочі, фрукти, ягоди, зелень, будь-які крупи на воді без олії, макарони й бобові.
Також, дозволяється вживання житнього хліба, горіхів, сухофруктів, насіння, грибів, меду, гіркого шоколаду, халви, мармеладу, козинаків, варення, чаю, компоту, квасу та киселю, пастилу, і безліч іншого.
Які найважливіші дні Великого посту?
Найважчими днями посту є перший та передостанній – в ці дні іноді віряни відмовляються від їжі взагалі та лиш пють воду. В інші дні є також певні обмеження по меню. Найсуворішими днями посту є середа та п’ятниця.
Перший тиждень.
В понеділок не можна вживати їжу, вівторок-п’ятниця можна вживати суху їжу, в суботу та неділю – гарячу їжу з додаванням олії та навіть невелику кількість червоного сухого вина.
Другий-шостий тиждень.
В понеділок, середу та п’ятницю – суха їжа, а вівторок та четвер – можна вживати гарячу їжу без додавання олії, в суботу та неділю – гарячу їжу з олією й невелику кількість вина.
Сьомий тиждень.
Дозволяється лише суха їжа, а в п’ятницю не можна їсти взагалі.
Варто зазначити, що сухоїдіння або ж суха їжа – це страви, які не варять, не смажать та не запікають.
В рибний день можна вживати трохи риби та морепродуктів – 7.04, 8.04, 9.04.
Вино вживають у вихідні дні, окрім 15 квітня.
Варто додати що не всі люди можуть дотримуватись посту, це особистий вибір людини.