Обряди та ритуали на Івана Купала: як прожити наступний рік в багатстві та в щасті

Крім традицій, які дотримувалися цього дня, також Іван Купала буквально наповнений різними язичницькими обрядами.

Багато хто в ніч на Івана Купала не лягав спати. Все це заради того, щоб найпершими вмитися ранковою росою. Вважалося саме вона може подарувати здоров’я та красу.

Якщо у цей день когось обливали брудною водою, то ніхто не сердився, а навпаки раділи. Адже чим частіше у цей день скупатися, тим краще. Людина проживе наступний рік щасливо, і тим самим сильніше очиститься.

Під час гулянь молодь із сіна створювала ляльку, яка була символом бога Купала. Коли водили хоровод і співали пісні, за сценарієм один із учасників мав зачепити ляльку так, щоб вона впала. Поки дівчата співають, хлопці беруть ляльку та несуть до заздалегідь підготовленого багаття, де його спалюють. Після цього ритуалу і починалося справжнє гуляння.

На Івана Купала молодики придивлялися один до одного і шукали собі пару. Коли ж вибір зроблено, то дівчина та хлопець перестрибували разом через багаття, тримаючись за руки. Таким чином вони намагалися перевірити свої почуття та зазирнути у майбутнє. Якщо пара перестрибнула, не розтискаючи рук, їхній шлюб буде міцний і щасливий, якщо ж навпаки, то краще й не сходитися їм.

Також цього свята раніше господині на поріг стелили кропиву. На їхню думку, таким чином можна було врятуватися від всього лихого.

Цієї ночі, коли дівчата водили хороводи навколо зрубаного дерева, хлопці робили набіги, намагаючись цим вкрасти Марену. Той щасливчик, якому це вдалося, тікав подалі до річки, а за ним уже решта. Всі зривали по одній гілці, яка вважалося приносить багатство. Далі дерево пускали річкою.

You cannot copy content of this page